Olika glas till olika drycker
Olika drycker har olika smak och karaktär i olika glas. Idag har gränserna börjat suddas ut och det finns mer improvisation när det gäller glasens form och användningsområden.
Likör , Vitvin , Rödvin , Sherry , Champange , Martini , Whisky , Congac , Snaps , Öl , Kolsyrat , Juice
  Likör

"Ett litet vinglas" är en bra beskrivning .
Ibland används dock ett skålformat glas
på högt ben. Glaset skall rymma mellan 3 - 7 cl.

 
Vitvin

Eftersom ett vin skall serveras och drickas svalt är vitvinsglaset oftast mindre än rödvinsglaset. Om vinet är pétilant (lätt mousserande) bör man hälla upp det från lite högre höjd, ca 10 cm. Då frigörs gasen i luften och vinet kommer till sin rätt.

Rödvin

Stora ballongformade glas som rymmer mer än 20 cl är att föredra. Anledningen till den breda öppningen är att syret påverkar vinet och ger det extra smak. Ett rödvinsglas bör aldrig fyllas mer än 2/3.

 
Vinprovarglaset

är lite annorlunda med sin smala öppning. Denna gör det möjligt att rotera vinet och skapa en större doftyta.Det skall också vara extra tunt och benet långt.

Champagne

Den exklusivaste av drycker har ett speciellt glas.Detta skiljer sig i formen från traditionella vinglas. Champangeglas är ofta smala och höga samt har fot, men för vissa champagnesorter används ett glas med låg och bred kupa.

 
Sherry

Sherry och andra söta viner ,T ex portvin,serveras alltid i små kvantiteter.Sherryglasets utseende påminner om små , kortskaftade och smala varianter på de vanliga vinglasen

Whisky

Whiskyns karakteristiska färg och smak gör sig bäst i ett brett lågt glas utan fot. Använder man is bör man välja ett större glas.

 
Aperitif/ Martini

En aperitif är en dryck som skall "reta aptiten". De glas som används är ofta koniska och har ben. En tumbler , som är ett lågt och brett glas , går också bra att använda till drinken.

Snaps

Brännvin är en skandinavisk specialitet. glaset kan vara udda och behöver inte ingå i den övriga serien. Det traditionella brännvinsglaset är spetsigt avsmalnande nedåt.

 
 
  Cognac

En klassisk cognacskupa är fomad efter handflatan för att värmen från denna skall överföras till drycken. En finare congac kräver ett arom- glas med extra stor kupa. karakteristiskt för ett cognacs- glas är den vida kupan och smala öppningen.

Öl

Den gyllenbruna färgen och det vita skummet gör öl till en mycket vacker dryck. Glasets utseende varierar med olika sorters öl.. För lager som är det vanligaste , är det viktigt att skummet får plats, eftersom aromämnena samlas i skumkronan . Pils som är torrare och beskare , serveras i ett champagneliknande glas, mer högt än brett. Hos mörka öl vill man framhäva dryckens färg och bouquet, därför använder man ett glas med bred kupa.

Kolsyrat och juice

Här används ett så kallat seltersglas, det kan mest liknas vid vad som anses vara ett vanligt dricksglas. seltersglaset bör rymma ungefär 15 cl.